Η χοληστερίνη ως γνωστόν έχει “κακή φήμη”.
Όλοι στο μυαλό μας την θεωρούμε υπεύθυνη για καρδιακές ασθένειες, αφού τα υψηλά επίπεδα της, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όμως η πραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς.
Τι είναι η χοληστερίνη?
Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται στο αίμα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού.
Η χοληστερίνη είναι μια απαραίτητη ουσία για τον οργανισμό μας, για την παραγωγή ορμονών και τη διατήρηση υγιών κυττάρων.
Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιόδους ή φάσεις της ζωής μας εμείς οι γυναίκες είμαστε πιο εκτεθειμένες και επιρρεπείς στην περίπτωση να παρουσιάσουμε υψηλή χοληστερίνη.
Για παράδειγμα,
1. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η εγκυμοσύνη είναι η περίοδο στη ζωή της γυναίκας που παρουσιάζεται αύξηση των οιστρογόνων και των ορμονών λόγω της ανάπτυξης του πλακούντα. Η χοληστερίνη είναι μια απαραίτητη ουσία για την παραγωγή των ορμονών αυτών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υψηλή χοληστερίνη.
2. Κατά την περίοδο που λαμβάνουμε αντισυλληπτικά χάπια.
Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, περιέχουν γυναικείες συνθετικές ορμόνες με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, όπου επηρεάζουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να προκαλούν αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης.
3. Όταν πια μία γυναίκα μπεί στην φάση της εμμηνόπαυσης
Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων στο γυναικείο οργανισμό μειώνονται, υποβάλλοντας το σώμα σε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες, συνήθως, δεν είναι εμφανείς. Μεταξύ αυτών είναι και η αύξηση της LDL-χοληστερόλης. Η αυξημένη LDL («κακή») χοληστερόλη είναι μια σημαντική και αρκετά συνηθισμένη επίπτωση της εμμηνόπαυσης, καθώς πλήττει συνήθως 1 στις 2 γυναίκες άνω των 55 ετών.
4. Γυναίκες που έχουν υποθυρεοειδισμό.
Υποθυρεοειδισμός τι είναι? Ο Υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα συγκεκριμένων και πολύ σημαντικών ορμονών.
Ο υποθυρεοειδισμός που είναι αρκετά συχνός στις γυναίκες, αποτελεί μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα
5. Παράγοντας Παχυσαρκία
Μία γυναίκα που ξαφνικά έχει πάρει αρκετά κιλά χωρίς να τα χάσει ή είναι παχύσαρκη γενικότερα, τότε θα έχει αυξημένο σωματικό λίπος και ιδίως σπλαχνικό λίπος. Είναι δεδομένο ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη χοληστερίνη, εκτός των υπολοίπων σοβαρών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία.
6. Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, τη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή (έλλειψη άσκησης) .
Ακολουθούν μερικά Key Points που πρέπει να διευκρινίσουμε ώστε να είναι ξεκάθαρα και σωστά όλα στο μυαλό μας
ΟΧΙ η χοληστερίνη δεν είναι μόνο «το κακό» για την υγεία μας.
Η χοληστερίνη, αν και λιπαρή ουσία, παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό. Συμμετέχει στην παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και κυτταρικών μεμβρανών. Η “κακή” χοληστερίνη (LDL) όντως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η “καλή” χοληστερίνη (HDL) δρα προστατευτικά.
ΌΧΙ, η χοληστερίνη δεν προέρχεται μόνο από τροφές.
Ο οργανισμός μας από μόνος του παράγει περίπου το 75% της χοληστερίνης που χρειάζεται. Μόνο το υπόλοιπο 25% προέρχεται από τη διατροφή.
ΟΧΙ. Δεν είναι μόνο η χορτοφαγική διατροφή η λύση για την μείωση της υψηλής χοληστερίνης.
Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πιο ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη και αυτή που θα βοηθήσει ανεξαρτήτως διατροφικού προσανατολισμού. Δηλαδή η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ω-3 λιπαρά οξέα
ΟΧΙ, η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλείται μόνο από την κακή διατροφή.
Σίγουρα η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά επίσης παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η ηλικία, το κάπνισμα και άλλοι.
ΟΧΙ δεν είναι απόλυτο ότι τα αυγά αυξάνουν επικίνδυνα τη χοληστερίνη.
Η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τόσο δραματικά όσο άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά. Τα αυγά μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας αλλά με μέτρο.
ΟΧΙ είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα άπαχα γαλακτοκομικά, για την μείωση της αυξημένης χοληστερίνη μας
Τα άπαχα γαλακτοκομικά, παρότι φτωχά σε λιπαρά, μπορεί να περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν την LDL, την “κακής” χοληστερίνης.
Σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή και πιο σωστή για την περίπτωση είναι αυτή των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
ΟΧΙ είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ηάσκηση δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης. Κάθε άλλο.
Εννοείται ότι και η συχνή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και στην αύξηση της “καλής” χοληστερίνης.
ΟΧΙ είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα παιδιά, οι νέοι, οι αδύνατοι άνθρωποι και οι αθλητικοί τύποι είναι «άτρωτοι», δηλαδή δεν έχουν πολλές πιθανότητες για υψηλή χοληστερίνης.
Η χοληστερίνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
ΟΧΙ, δεν είναιμόνο η υγιεινή διατροφή που μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την υψηλή χοληστερίνη.
Εννοείται ότι ακολουθώντας μια ιστορημένη διατροφή μπορούμε να βελτιώσουμε και να ελέγξουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά παράλληλα με αυτήν, μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και με συμπληρώματα διατροφής,
Τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερίνης, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή
Κλείνοντας, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η χοληστερίνη δεν είναι ο «απόλυτος εχθρός» μας, παρά μια σύνθετη ουσία με ζωτικό ρόλο στον οργανισμό την οποία πρέπει πάντα να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε.
Η σωστή ερμηνεία και η σφαιρική πληροφόρηση για την απαραίτητη γνώση που χρειαζόμαστε πάνω στο θέμα, θα μας βοηθήσει, να ενεργήσουμε σωστότερα, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το επίπεδο της χοληστερίνης μας για το καλό της υγείας και της ζωής μας.
TIP : Επειδή η χοληστερίνη καραδοκεί και τα συμπτώματά της δεν είναι τόσο εμφανή, τονίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό εμείς οι γυναίκες να ελέγχουμε σε τακτά διαστήματα τα επίπεδα της χοληστερίνης μας, ειδικά αν ανήκουμε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, πχ έγκυος, γυναίκα σε εμμηνόπαυση, παχύσαρκη, καπνίστρια, λαμβάνουμε αντισυλληπτικά κα.
No Comments