Η ιδιαίτερη περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει το σώμα και το οποίο επιδέχεται μια σειρά αλλαγών. Εκτός από το ορμονικό προφίλ που μεταβάλλεται, το σώμα αλλάζει, διαμορφώνεται ώστε να στηρίξει την νέα ζωή που μεγαλώνει.
Κάποιες από τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα αφορούν την αύξηση του μεγέθους της μήτρας, την αύξηση του στήθους, την διάταση των κοιλιακών μυών και τελικά την αλλαγή του κέντρου βάρους του σώματος. Το σώμα, προσπαθώντας να έρθει σε ισορροπία μετατοπίζεται προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λόρδωση στην οσφυϊκή περιοχή, και μετατόπιση του βάρους στους μετατάρσιους.
Έτσι οι αλλαγές αυτές όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, γίνονται περισσότερο αντιληπτές. Ο πόνος και η ενόχληση εντοπίζονται κυρίως στην μέση, την πλάτη, τα ισχία, τον αυχένα, και τα γόνατα. Η καθιστική ζωή ενισχύει τις ενοχλήσεις και η κίνηση γίνεται πιο δύσκολη. Ένας τρόπος να αποσυμφορηθούν τα σημεία αυτά, και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη από τον θεράποντα ιατρό, είναι η άσκηση κατά την διάρκεια τις εγκυμοσύνης.
Η άσκηση στην εγκυμοσύνη, ωφελεί όχι μόνο τους πόνους στο σώμα, αλλά προσφέρει αναζωογόνηση, ενισχύει την αντοχή και την αναπνευστική ικανότητα, βελτιώνει την λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού, τονώνει το κυκλοφορικό, προσφέρει ευλυγισία, δυναμώνει τους μύες και τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα το σώμα να γίνεται ακόμη πιο δυνατό ώστε τελικά να ανταπεξέλθει και στις ανάγκες του τοκετού. Αν κάποια γυναίκα ακολουθεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής πριν την εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να συνεχιστεί σε πιο ήπιους ρυθμούς. Επιπλέον, άσκηση μπορεί να κάνουν όλες οι έγκυες, εφόσον δεν υπάρχει κάποια παθολογία.
Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η άσκηση επιτρέπεται , σε συχνότητα 3-4 φορές την εβδομάδα, 30-60 λεπτά, ενώ οι παλμοί δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 140/λεπτό.
Αντένδειξη αποτελεί κάθε είδους άσκηση που μπορεί να υπάρχει ρίσκο πτώσης και χρειάζεται η ισχυρή ενεργοποίηση πολλών μυϊκών ομάδων ταυτοχρόνως, όπως η ιππασία, η κατάδυση, το σκι και οι πολεμικές τέχνες.
Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι μέθοδοι άσκησης κατά την εγκυμοσύνη;
1) Yoga εγκυμοσύνης
2) Pilates εγκυμοσύνης
2) Κολύμπι
3) Περπάτημα
4) Χαμηλής μορφής αερόβια και αναερόβια άσκηση – προγράμματα fitness αποκλειστικά προσαρμοσμένα για την εγκυμοσύνη
Η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετική και το σώμα καταφέρνει τόσο να ισορροπήσει όσο και να ανακουφιστεί από τις αλλαγές που του συμβαίνουν.
Χρύσα Γερανίου
Μαία MNB CENTER
No Comments